top of page

Træer arbejder for din by

Af Tore Kinch-Jensen

Bytræer. Tore Kinch-Jensen

Penge vokser på bytræer som disse to løvtræer på Vesterbro. Foto Tore Kinch-Jensen.

Penge vokser på bytræer som disse to løvtræer på Vesterbro. Foto Tore Kinch-Jensen.

Der er mange gode grunde til at passe på vores bytræer og plante endnu flere i fremtiden. For pengene vokser i den grad på træerne inde i byen.

 

Kastanjetræerne rundt om Søerne i København står netop nu i et lysegrønt skær fra deres nyudsprungne blade, og man kan næsten dufte det frodige løv.  Men bytræerne i København er ikke kun flotte at se på og lugte til - de har også en kæmpe nytteværdi, som er mange penge værd.

 

Træerne holder dine fødder tørre, fordi træernes rødder fungerer som sugerør, når det regner. De største træer er faktisk så tørstige, at de drikker op til 1000 liter vand i døgnet. Træerne spiller derfor en stor faktor for københavnerne, hvis de vil undgå at sejle i gummibåd og gå i waders, når sommerens store skybrud står for døren.

 

Samtidig fungerer træerne også som vindfang, som beskytter din lejlighed mod kraftig vind. Træer er så effektive vindstoppere, at du slipper med en billigere varmeregning, hvis du har træer lige udenfor din bolig. Og de er ikke bare vindstoppere, men også støjslugere. I nogle områder er der målt en væsentligt mindre bilstøj, fordi træets krone simpelthen sluger støjen.

 

Man siger, at træer ikke vokser ind i himlen - dette er faktisk en skam, da træerne omsætter en del af de luftforurenende stoffer fra biler, der kan udløse luftvejssygdomme og astma. I varme somre fungerer træerne som et køleelement. Træernes blade afgiver en smule vanddamp, som køler byen ned med op til 3 grader. Med den globale opvarmning bliver dette også gavnligt i fremtidens København.

 

Pengene vokser faktisk på træerne fordi, for hver 100 kroneseddel, man kaster efter et bytræ, får man lidt over 500 kroner igen, fremgår det af en undersøgelse foretaget i USA. Der er lavet en tilsvarende undersøgelse i Malmø i Sverige, som viser at omkostningen til et bytræ er tjent ind på syv år - og at fortjenesten bliver over 500% i løbet af 50 år.

 

Tallene kan ikke umiddelbart overføres til danske forhold - men der er ingen tvivl om, at der er penge at tjene på bytræer også herhjemme.

 

Kilde:

Paula J. Peper m.fl. (2007): New York

City. New York, Municipal Forest Resource

Analysis. Center for Urban Forest Research.

Gustav Aulin (2013): Träd som ekonomiska

investeringar. Planering i Malmö

1/2013. (Gustav Aulin er landskabsarkitekt

på Stadsbygg

bottom of page